HYPER-V VM Replication yazımızda sizlere iki cluster arasında VM’leri nasıl replicate edileceğini göstermiş olacağım.Failover Cluster yapısında Hyper-V Replica özelliği sayesinde felaket senaryolarında VM’lerimizi çoğaltabiliriz.
Peki nasıl kurulum yapacağız.
Adım1 Hyper-V Replica Broke Kurulumu
İlk olarak Hyper-V Replica Broke Rolünün kurulumunu sağlayacağız. Cluster Console gelerek Configure Role seçeneğinden Hyper-V Replica Broke seçeneği ile devam etmekteyiz.
Client Access Point için Broker ismi ve IP adresine girmekteyiz. Burada hatalar ile karşılaşılabilmektedir. Bunun için Computer objesi olarak Cluster Objesinin bulunduğu OU’da oluşturabilirsiniz.
Next ile devam etmekteyiz.
Rollerde Status Online olarak olduğunu ve teyit edelim.
Bu adımdan sonra Replication Settings’e gelmekteyiz. Replikasyon ayarlarımızı yapacağız.
Adım 2 Replication Settings
Cluster Manager’da Rollerden Broker Rolünü seçerek Replication Settings’i açıyoruz.
İlk olarak Enable this cluster as Replica Server tickini açıyoruz. Bu sayede Replica özelliğini aktif etmekteyiz.
Authentication and Ports kısmında Kerberos veya Certificate Based yapılandırılabilmektedir. Örnekte Kerberos HTTP 80 portundan açmaktayız.
Authorization and Storage kısmında önümüze iki seçenek çıkmaktadır.
- Allow replication from any authenticated server: Domain ortamında Authenticate olmuş tüm sunucuları seçmiş olmaktayız. Alttaki bölüme ise gelecek dosyaların default location’u seçmekteyiz. Clustered Shared Volume kullanılıyorsa tercih sebebi olmaktadır.
- Allow replication from the specified servers: Bu seçenek ile belirli sunuculardan yapılmasını sağlayabiliriz.
Bu ayarlamalardan sonra artık replikasyona hazır duruma gelmekteyiz. Aynı şekilde replicate edilecek cluster veya hyper-v sunucusunun yapılandırılması gerekmektedir.
Adım 3 Replication
Bu adımda VM’imizi enable replication ile diğer sunucumuza veya cluster’a gönderimini sağlayacağız. Cluster Manager Sanal Makinemize gelerek sağ click ile Replication>Enable Replication seçmekteyiz.
Bu adımda Replica Sunucumuzu seçmekteyiz.
Next ile devam etmekteyiz. Burada Compress the data that is transmitted over the newtork seçeneği ile datamızı sıkıştırabiliriz.
Replike edilecek olan VHDX dosyamızı seçmekteyiz.
Bu adımda Replication Frequency seçeneği ile değişikliklerin kaç dakika gideceğini seçmekteyiz.
Bir sonraki adımımızda Recovery Points ayarlarımızı yapmaktayız. Ben örnekte son olan recovery point olarak seçmektekteyim. Eğer istenirse yeni recovery pointler hourly olarak create edilebilir.
Bir sonraki adımımızda ise makinemizin disklerini network üzerinden gönderme seçeneği ve replikasyon ne zaman başlayacağını seçmekteyiz.
Başlatmaktayız. Replikasyonun sağlık olup olmadığı , Replikasyonu durdurmak ,silmek gibi işlemlerimizi ise Makinemizde sağ click replication bölümünden yapabiliriz.
Diğer makinemizde kontrol ettiğimizde ise
Makinemizin replike olduğunu görebilmekteyiz.
Sonuç olarak HYPER-V VM Replication yazımızda repliaksyona detaylı bir şekilde değindik. Diğer yazılarımı aşağıdaki kategorilerden takip edebilirsiniz.