POWER BI Veri İşlemleri, bu yazımızda kısa kısa bahsedeceğiz. Power BI üzerinde verileri nasıl değiştirebiliriz , ya da verilerle nasıl yeni sütunlar elde edebiliriz. Bunların hepsini kısa kısa bu yazımızda göstereceğim.
Bir önceki yazımızda powerbi veri işlemleri diye bahsettiğimiz bölümde burada oldukça detaylandıracağız. Öncelikle verinizi içeri import edin ve veri dönüştürme seçeneğine gelin.
Veri İşlemleri Dönüştür Bölmesi
Öncellikle Dönüştür bölmesinde bulunan tüm seçeneklere bi bakalım daha sonrasında bunların detayına girebilirz.
İlk Satırı Üst Bilgi olarak kullanma seçeneğimiz var.
Sırayı değiştir kısmı matrix gibi düşünebilirsiniz.
Satırları Ters çevirme olanağı mevcut
Ayrıca Satırların toplam sayısını saydırabilirsiniz.
Ayrıca sizlere sütunları böl seçeneği sizlere belirli kriterlere göre sütunları bölebilir. Rakam olmayana göre örneği verilebilir.
Biçimde sizlere büyük küçük harf yapma ya da en kullanışlı özelliği ise ön ve sondan ek ekleme yapabilirsiniz.
Ayıklamada sizlere birçok seçenek sunmaktadır. Verinin sondan kaçıncı basamağı tutulsun , uzunluğu ne olsun gibi.
İstatistik bölümünde sizlere bilimsel ve standart olarak matematiksel işlemler yapmanıza olanak sağlayacak birçok seçenek bulunmaktadır.
Sütunlardan herhangi bir tanesine sağ-click yapıldığında Dönüştür seçeneğinde verinin tipine göre değişiklik yapabilirsiniz. Örnek olarak tarih olan bir veriyi güne, haftaya gibi dönüştürme yapabilirsiniz. Ayrıca Metin Dönüştürmeleri bölümünde Büyük Küçük harf , ilk harfi büyük başlat gibi yine veri tipine göre değişen ayrıcalıklar sunar.
Türü Değiştir bölmesinde istenilen türe dönüştürme seçeneği vardır. Örnek tarih saat’i sadece tarih türüne değiştirme gibi.
Değerleri değiştir bölümü excel deki gibi bul ve değiştir mantıyla çalışır.
Verileri gruplama seçeneği sunmaktadır.
Veri İşlemleri Sütun Bölmesi
Süton bölmesine yine Power BI bizlere güzel avantajlar sunmaktadır. Ayrıca Bunlardan bir tanesi Örneklerden sütun seçimi , herhangi bir sütundaki verinin örneği alınarak yapılır.
Özel Sütun aslında Power BI dax dilini kullanarak yani kod yazarak yapabileceğiniz özel bir alandır.
Koşullu Sütun ekleme en çok kullanılan özelliktir. Aslında algoritma gibi if yazarak yeni bir koşullu sütun koyarsanız. 10 dan büyüklere fazla yaz diğerlerine az gibi.
Dizin Sütunu bizlere veriyi sıralamamızda yardımcı olur. Burada da farklı avantajlar vardır. Aslında SQL mantığı gibi primary key yapabilirsiniz.
Power BI Veri İşlemleri Görünüm Bölmesi
Görünüm bölmesinde verinin nasıl görünmesini isterseniz o şekilde kullanabiliyorsunuz. Verinin istatistikleri , Sütunların kalitesi, Sütun profilleri , Dağılımlar gibi birçok avantaj bizlere sunmaktadır.
Power BI konusunda sizlere POWER BI Veri İşlemleri veri biçimlendirme seçenekleri bunu yazımızda anlattık. Temennimiz buradaki araçların aktif kullanılarak sizlere yararlı olabilmektir. Power Bi ile ilgili yazılarımızı aşağıdaki kategorilerden takip edebilirsiniz.